מחסומים ללמידה
שלושת מחסומי הלמידה
נתגלה במחקר מדעי כי ישנם שלושה מחסומים ללמידה אצל כל אדם. מחסומים אלה גורמים ללמעלה מ-20 תופעות פזיולוגיות ומנטליות שהאדם עשוי לחוות בזמן הלמידה. אם הוא אינו מודע למחסומים האלה, הוא יחשוב שהתופעות שהוא חווה הן הבעייה שלו כאשר בפועל הן רק סימפטום של המחסומים עצמם. דוגמה מצוינת לכך תהיה התופעה המנטלית הנקראת 'בעיית קשב וריכוז' אשר בפועל הינה סימפטום של אחד משלושת המחסומים האלה.
להלן תקציר של שלושת מחסומי הלמידה:
המחסום הראשון: חוסר מאסה
'חוסר' משמעותו שאין בכלל או שאין מספיק ממשהו. ו'מאסה' משמעותה הדבר עצמו, החפץ שעליו לומדים. לדוגמה: אם לומדים על טרקטורים, אז הטרקטור עצמו הוא המאסה. מילים כתובות הן לא תחליף למאסה עצמה, שעליה לומדים. כשלומדים חייבים ללמוד עם המאסה עצמה! אם לא ניתן להשיג את המאסה אפשר להשתמש בתמונות, סרטונים ודרכי המחשה נוספות.
ילדים רבים לומדים מבלי ש"יראו" את הדבר עליו הם לומדים. כלומר ללא המחשה. למידה ללא המחשה תגרום בין השאר לתופעות הבאות: שעמום, כאבי ראש, ישיבה כפופה על הכיסא, רגזנות ועוד.
המחסום השני: מדרג תלול מידי
משמעותו של מדרג היא 'שלב בלימוד'. מדרג שדילגו עליו הוא שלב שלא נלמד כלל או שלב שלא הובן היטב על ידי התלמיד, כאשר לאחר מכן התלמיד המשיך הלאה מבלי להבין כראוי את השלב הקודם. הדבר גורם כמובן לפערים בלימודים ובעיות אחרות. דוגמאות: תלמיד בכיתה ג' אבל עדיין מתקשה בקריאה, תלמיד שלומד שברים אבל עדיין לא טוב בלוח הכפל, תלמיד שמקבל במבחן פחות מ- 100 אך לא מתוקן על החומרים שלא הבין, ילד שלא יודע לכתוב בצורה טובה ולא מספיק להעתיק מהלוח, ומורה שנותנת לילדים חומר הביתה ללמוד לבד אבל לא עוברת על החומר בכיתה. כל אלה יכולים לגרום לפערים בלימודים.
לילדים רבים ישנם פערים בלימודים והתופעות שהם יחושו עקב כך הם בעיקר בלבול וטשטוש בלימודים. בעיקר בתחומים הקשורים לעשייה כגון חשבון, מדעים, אנגלית ועוד.
המחסום השלישי: המילה שאינה מובנת כהלכה
מילה שאינה מובנת כהלכה (כמו שצריך) יכולה להיות מילה שלא הובנה בכלל או מילה שהובנה באופן שגוי. להלן 4 תחומים בהם יכולים להיות סימנים או מילים לא מובנות כמו שצריך:
1. סימנים ואותיות - ? , ! , %
2. מילים פשוטות - או, אם, האם, מדוע, כיצד
3. שם של המקצוע או הנושא - אלגברה, גיאוגרפיה וכו'.
4. מילים שקשורות למקצוע או נושא - לדוגמא בחשבון: מספר, ספרה, סכום, הפרש.
ילדים שעוברים על סימנים או מילים שאינם מובנים כהלכה יחוו את התופעות הבאות: קשיים בקשב וריכוז, מוסחות, עייפות ופיהוקים, הרגשה כאילו חומר הלימוד "נמחק" מהזיכרון, הם יעשו טעויות ושגיאות בלימודים ויחוו חוסר מוטיבציה וחשק ללמוד.
פתרון:
ברגע שילדך יכיר את שלושת המחסומים ללמידה ואת התופעות שנגרמות מהם וידע כיצד לטפל בכל אחד מהם, הוא יהפוך להיות תלמיד עצמאי ולא יהיה תלוי בך או במורים פרטיים, הוא לא יצטרך אבחונים לצורך הקלות ובטח לא יהיה תלוי בתרופות כאלו או אחרות.
הוא פשוט ידע כיצד ללמוד!
בתכנית 'ללמוד כיצד ללמוד', את וילדך תלמדו ותתרגלו את המחסומים ללמידה ואת התופעות שלהן כך שלא תצטרכו אי פעם לנסות להיזכר בהם. אתם פשוט תדעו אותם!
הורים מספרים...
אפרת, אמא של אופק מספרת על תכנית היגיון ותקשורת
אחרי תכנית היגיון ותקשורת אופק כבר חצי שנה ללא ריטלין. אני רואה שינוי לטובה גם ביחס בבית וגם בבית הספר. אין התפרצויות יותר, הוא מקשיב, חברים שלא רצו לשחק איתו אומרים שאופק השתנה ובשבוע שעבר הוא קיבל הצטיינות בכיתה.
אני ממליצה לכולם, אפרת
רוצים לשמוע ממקור ראשון?
התקשרו אלי: 052-6044465